Zoek jij de juiste begeleiding op maat? Neem contact op.

Begeleiding bij ADHD

Begeleiding bij ADHD

ADHD kan voor veel problemen zorgen in het dagelijks leven. Het is daarom fijn als je hier ondersteuning bij kunt krijgen. Heb jij ADHD of heb je wellicht een kind met deze hyperactiviteitstoornis? Informeer dan eens naar de mogelijkheden van ambulante begeleiding bij ADHD. Bij Sofitas Zorg zijn de professionals gespecialiseerd op het gebied van ADHD begeleiding.

Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting van een hyperactiviteitstoornis. De Engelse term voor deze stoornis is Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Meestal is ADHD aangeboren en is er een erfelijke afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. Vaak wordt gedacht dat deze hyperactiviteitstoornis alleen bij kinderen voorkomt, en dan vooral bij jongens. Maar ook volwassenen kunnen behoorlijk last hebben van ADHD. Het is belangrijk dat hier meer aandacht voor komt, zodat er juiste begeleiding voor zowel kinderen als volwassenen plaats kan vinden.

Kinderen versus volwassenen
Kinderen met ADHD vinden het erg moeilijk om hun aandacht ergens bij te houden. Meestal vertonen zij ook erg druk gedrag. Ze wiebelen, draaien of friemelen voortdurend. Omdat meisjes (zeker op school) vaak sociaal wenselijk gedrag willen laten zien, valt het bij hen minder snel op dat zij ADHD hebben. Een gevolg hiervan is dat een diagnose niet of vaak te laat gesteld wordt. Volwassenen met ADHD zijn snel afgeleid. Maken vaak dingen niet af en beginnen steeds weer aan wat anders. Hoe meer prikkels in de omgeving, hoe meer last zij ervaren van hun ADHD. Omdat er bij volwassenen meestal geen hyperactief gedrag aanwezig is, wordt ADHD bij deze groep nog vaak over het hoofd gezien. Onbegrip uit de omgeving en je steeds maar weer aanpassen, kan tot zeer vervelende situaties leiden.

Symptomen van ADHD

Er zijn verschillende symptomen die je kunt ervaren als je ADHD hebt. Hieronder zie je een overzicht:

Bij volwassenen:

  • Moeite met concentreren.
  • Plannen en organiseren is moeilijk.
  • Het moeilijk vinden om met mensen met gezag om te gaan (bijvoorbeeld een leidinggevende).
  • Druk praten, maar ook veel praten.
  • Vaak te laat komen.
  • Snel ergens aan beginnen, maar ook snel weer stoppen (bijvoorbeeld met een baan).
  • Het lastig vinden om goed met geld om te gaan.
  • Rusteloos en chaotisch zijn.
  • Snel frustratie voelen.
  • Contact maken gaat té spontaan.

Bij kinderen:

  • Onrustig bewegen (met handen en voeten) en draaien op stoel.
  • Bezigheden van anderen verstoren of zich heel erg opdringen.
  • Juist gaan staan op momenten dat er verwacht wordt dat je gaat zitten (bijvoorbeeld in de klas).
  • Lastig vinden om op zijn of haar beurt te wachten.
  • In situaties waar dit ongepast is; rondrennen of overal opklimmen.
  • Voordat een vraag is afgemaakt het antwoord al roepen.
  • Moeite met ontspannende activiteiten of rustig spelen.
  • Veel praten en vooral aan één stuk door.
  • Doordraven of heel vaak in de “weer” zijn.

Oorzaken van ADHD 

Als je deze symptomen bij jezelf of bij je kind herkent, kan het zijn dat je heel benieuwd bent wat de oorzaak hiervan is. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, is ADHD meestal aangeboren en is er een erfelijke afwijking in de hersenen. Het lijkt er dus op dat verbindingen in de hersenen een oorzaak kunnen zijn. Toch wordt er nog altijd veel onderzoek gedaan naar de oorzaken. Ook de omgeving kan namelijk een rol spelen.

De werking van de hersenen is bij mensen met ADHD nou eenmaal net wat anders dan bij mensen zonder ADHD. Informatie tussen verschillende delen in de hersenen worden op een andere manier doorgegeven, maar ook de vorming kan in de kindertijd wat langzamer gaan bij kinderen met ADHD.

Over erfelijkheid is nog niet veel bekend. Onderzoekers zeggen dat het in je genen zit. Maar het is nog helemaal niet duidelijk welke genen dat dan precies zijn. Meerdere genen samen zouden er op kunnen duiden dat je aanleg hebt voor ADHD. Echter iemand die aanleg ergens voor heeft, hoeft het nog niet automatisch te krijgen.

Ook je omgeving speelt een rol. Invloeden van buitenaf kunnen er wel degelijk voor zorgen dat een kind ADHD ontwikkelt. Hierbij kun je denken aan een vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Het is gebleken dat deze kinderen later vaker ADHD kregen. Ook als een moeder rookt tijdens haar zwangerschap is de kans groter dat zij een kind krijgt die ADHD ontwikkelt. Dat geldt tevens voor alcoholgebruik tijdens de zwangerschap of te veel stress. Maar ook als het kind eenmaal op de wereld is, zijn er omgevingsfactoren die ervoor kunnen zorgen dat hij of zij ADHD ontwikkelt. Vooral veel ruzie en stress in huis is een boosdoener.

Diagnose van ADHD

Bij het kind wordt een diagnose gesteld aan de hand van het verhaal van de ouders. Tevens zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden om te kijken of er sprake is van een onderliggende ziekte. Veel kinderen met ADHD zijn namelijk wat onhandig in hun bewegingen. Echter andere afwijkingen worden bij ADHD niet gevonden. Ook school en overige nauw betrokken personen worden gevraagd om mee te werken bij het stellen van een diagnose. Aan de hand van het invullen van diverse vragenlijsten kan er geconstateerd worden of er sprake is van ADHD. Helaas kan de diagnose niet met een ander onderzoek of met een bloedtest vastgesteld worden.

Bij volwassenen kan het lastiger zijn om de diagnose ADHD te stellen. Meestal wordt deze ook pas laat ontdekt. Vaak ontstaat er een laag zelfbeeld omdat er weinig begrip is vanuit de omgeving en je altijd maar probeert aan verwachtingen te voldoen. Veel mensen krijgen dan ook voor de uiteindelijke diagnose een depressie. Pas op dit moment raak je in een medisch circuit en wordt de ware oorzaak van de problemen gezien. Maar ook door het ontbreken van hyperactief gedrag , wordt bij volwassenen niet zo snel aan ADHD gedacht.

Ondersteuning bij ADHD

Een diagnose kan echt als een opluchting komen. Zowel voor ouders en het kind of de volwassene die zelf met ADHD gediagnosticeerd is. Eindelijk is duidelijk waarom meedoen in de maatschappij soms verdraaid lastig is. Maar diagnose of niet, de kenmerken blijven bestaan. En hoe ga je hiermee om? Wij helpen je graag op weg. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Samen kunnen wij werken aan een fijn leven mét ADHD.

Waar?

De gespecialiseerde begeleiding bij ADHD wordt aangeboden in:

  • Brabant; Tilburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.
  • West Friesland; Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec

Begeleiding bij ADHD nodig? Neem contact op.

Heb jij begeleiding nodig op het gebied van ADHD? Of ken jij iemand die ondersteuning nodig heeft op het gebied van ADHD. We luisteren graag naar je en kijken graag met jou mee naar de mogelijkheden. We zijn bereikbaar op het nummer 085-2735410 of klik hier.

Volg jij ons al?
Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? En meepraten over alle ontwikkelingen? Volg ons dan via je favoriete social media.

Betrouwbaar. Persoonlijk. Transparant.

 

 

Waarom Sofitas Zorg?

Geen wachttijden
Cliëntgerichte aanpak
Laagdrempelig, vertrouwd en persoonlijk
Zorg op maat
Jarenlange ervaring op het gebied van ADHD

Wij zijn er voor jou! Neem contact op via  013 203 9715 of vraag een (gratis) gesprek aan.

Tevreden clienten over ons.

Benjamin

Professionele ondersteuning en begeleiding! Ze zijn altijd goed bereikbaar voor een luisterend oor en goede praktische tips. Wij zijn enorm tevreden met de gespecialiseerde autisme begeleiding van Sofitas Zorg.

Alexander

Begeleiding waar ik mijzelf thuis voel. Door de begeleiding heb ik bepaalde belangrijke vaardigheden aangeleerd die ik in het dagelijks leven zeker zal gebruiken.

Simone

Als moeder heb ik de begeleiding voor mijn zoontje enorm fijn ervaren. Ik vond fijn dat er snel een ‘klik’ was en dat de professionals weten wat ze doen.

Client Logo
Client Logo
Client Logo

Betrouwbaar. Persoonlijk. Transparant.

× Ik heb een vraag!