Zoek jij de juiste begeleiding op maat? boek een (gratis) gesprek

Blog

Gezondheid Netwerk Vriendschap

Begeleiding bij een verstandelijke beperking

Begeleiding bij een verstandelijke beperking

Begeleiding bij een verstandelijke beperking

Het opvoeden van een kind kan een enorme uitdaging zijn. Zeker als je voor de eerste keer ouder wordt, is het soms een ware zoektocht. Iedere fase is weer anders en iedere fase vraagt dan ook weer om een andere aanpak. Maar wat als jouw kind een verstandelijke beperking heeft? Ook dan wil je haar of hem natuurlijk een zo’n prettig mogelijk leven geven. Dit kan echter een enorme uitdaging zijn. Zeker als er in het gezin meerdere kinderen zijn. Voor ouders is het ontzettend fijn als er begeleiding is voor de verstandelijke beperking van hun kind. Bij Sofitas weten de zorgprofessionals hoe zij de ouders en het kind optimaal kunnen ondersteunen. Op die manier kan ook een kind met een verstandelijke beperking zo goed mogelijk ontwikkelen. Voor ouders voelt het fijn als zij die steun in de opvoeding ervaren. Op deze manier sta je er nooit helemaal alleen voor.

Welke begeleiding bij een verstandelijke beperking?

Natuurlijk ben je benieuwd wat je kunt verwachten. Ouders zijn soms wat huiverig. Zij kennen hun kind het beste en zijn onzeker of de begeleiding past bij hun kind. Ieder kind, ook een verstandelijk beperkt kind, is weer anders. Ieder kind, ongeacht wat hij of zij heeft, is gewoon uniek. De zorgprofessionals van Sofitas werken vooral met heel veel geduld. Wij kijken écht naar het kind en zijn of haar behoeftes. Wij werken eraan om belemmeringen weg te halen zodat wij het beste uit het kind kunnen halen. Het is belangrijk dat de ontwikkeling doorgaat en daarbij helpen wij de ouders dan ook om de mogelijkheden van hun eigen kind te ontdekken. Bij de begeleiding van een verstandelijke beperking staat bij ons voorop dat ook jouw kind zich veilig kan ontwikkelen van kind tot jongvolwassene.

Tijdens de begeleiding van jouw kind met een verstandelijke beperking kijken wij heel erg naar de persoonlijke behoeftes van het kind. Dit vinden wij zeer belangrijk. Echter verliezen wij daarbij nooit de ouder(s) uit het oog. Wij kijken dan ook zeker naar wat jij nodig hebt. De manier waarop wij ondersteunen zullen wij dus geregeld daarop aanpassen. De achterliggende gedachte is dat jouw kind gewoon kan blijven meedoen in onze maatschappij. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat met de juiste begeleiding jouw kind een zo gewoon mogelijk leven kan leiden. Continuïteit in de begeleiding is dan ook een belangrijk punt. Hierbij is het streven om de begeleiding van een kind met een verstandelijke beperking vroeg te starten. Op deze manier kunnen wij echt vanaf jonge leeftijd meegroeien richting de tijd dat zij volwassen worden.

Licht verstandelijke beperking

Bij Sofitas zijn wij vooral gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een licht verstandelijke beperking. Verreweg de meeste mensen met een beperking, zo’n 75 procent, behoort tot de groep met een licht verstandelijke handicap. Daarnaast heb je nog de gradaties: matig, ernstig en diep. Bij een licht verstandelijke beperking praten we over een intelligentiequotiënt (IQ) van 50 tot 70. Kleine kinderen maken een minder snelle ontwikkeling door. Zo gaan zij later zitten, staan of lopen in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Maar ook het brabbelen, woordjes nazeggen en het daadwerkelijke praten komt later op gang. Vergeleken met hun leeftijdsgenootjes heeft een kind met een licht verstandelijke beperking ook veel meer herhaling nodig om nieuwe dingen te leren. Naarmate het kind ouder wordt, blijft dit hetzelfde. Hier zal dus nooit een inhaalslag worden gemaakt. Deze vertraagde ontwikkeling betekent dat een kind op latere leeftijd moeite blijft ervaren met communicatieve vaardigheden. Hierbij kun je denken aan het beheersen van de taal, lezen en schrijven. Maar ook bij sociale vaardigheden, zelfstandig kunnen wonen, zelfzorg en relationele vaardigheden kan iemand met een licht verstandelijke beperking moeilijkheden ervaren. Een gevolg hiervan is dat er vaak een minderwaardigheidsgevoel optreedt, wat bijna altijd zorgt voor bijkomende psychische klachten. Ook hier kan Sofitas een rol in spelen. Door een breed scala aan zorgprofessionals kunnen wij op meerdere facetten inzetten.

Hulp op maat

Wil jij graag begeleiding voor jouw kind met een verstandelijke beperking? Bij Sofitas ben je meer dan welkom. Je kunt bij ons terecht met vragen, maar ook voor op maat gemaakte hulp. Hierbij kijken wij niet alleen naar het kind, maar naar het hele gezin. Wij weten als geen ander dat een kind met een verstandelijke beperking een enorme impact heeft op het gezin. Daarom sluiten wij graag onze ondersteuning aan op jullie situatie. Hierbij houden wij natuurlijk rekening met jullie normen en waarden binnen het gezin. Tevens zijn wij ervan bewust dat jullie hulpvraag kan veranderen naarmate jullie kind ouder wordt. Ook dit is uiteraard geen probleem. Wij bewegen mee met de ontwikkeling van jullie kind en zijn ervan overtuigd dat hij of zij meer kan dan je misschien denkt. Bij interesse voor begeleiding van jou of jullie kind met een verstandelijke beperking, mag je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Waar?

Heb jij ondersteuning nodig of ken jij iemand die ondersteuning nodig heeft? De gespecialiseerde begeleiding wordt aangeboden in Brabant;

Tilburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.

En in West Friesland;

Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

Wil jij graag ondersteuning? Neem dan direct contact op.

Clienten

Professionele ondersteuning en begeleiding! Ze zijn altijd goed bereikbaar voor een luisterend oor en goede praktische tips. Wij zijn enorm tevreden met de gespecialiseerde autisme begeleiding van Sofitas Zorg.

Benjamin

Begeleiding waar ik mijzelf thuis voel. Door de begeleiding heb ik bepaalde belangrijke vaardigheden aangeleerd die ik in het dagelijks leven zeker zal gebruiken.

Alexander

Als moeder heb ik de begeleiding voor mijn zoontje enorm fijn ervaren. Ik vond fijn dat er snel een ‘klik’ was en dat de professionals weten wat ze doen.

Simone