Zoek jij de juiste begeleiding op maat? boek een (gratis) gesprek

Blog

Gezondheid Netwerk Vriendschap

Mantelzorgers

Mantelzorgers

Dag van de mantelzorg

Op woensdag 10 november was het de dag van de mantelzorg. Een zeer belangrijke dag die niet zomaar voorbij mag gaan. Mantelzorgers zijn de onzichtbare helden die zorgen voor een ziek familielid, een vriend of een buur. Uiterst belangrijke zorg die absoluut niet vanzelfsprekend is. Mantelverzorgers verdienen het dan ook om in het zonnetje gezet te worden. Het is belangrijk dat iedereen ziet wat zij betekenen in onze maatschappij. Hoog tijd dus om alle mantelzorgers uit die onzichtbare positie te halen.

Wat is mantelzorg?

Waarschijnlijk ben je de term wel eens eerder tegengekomen. Je weet dat het iets met zorgen is, maar verder heb je je er nooit echt in verdiept. Veel mensen hebben het idee dat mantelzorg een beetje hulp verlenen is. Maar het is zoveel meer dan dat. Een mantelzorger biedt uitgebreide zorg aan een hulpbehoevende uit zijn of haar directe sociale omgeving. Dit kan een chronisch zieke zijn, een gehandicapte, maar ook een hulpbehoevende partner. De zorg wordt langdurig gegeven en is vrijwillig en onbetaald. Je kunt dus wel stellen dat deze kanjers een erg groot hart hebben en hun naastenliefde zeer groot is.

Wat doet een mantelzorger?

De hulp bestaat niet alleen maar uit persoonlijke verzorging. Veel mantelzorgers dragen ook hun steentje bij in het huishouden. Hierbij kun je denken aan schoonmaken of koken. Maar ook het geven van geestelijke steun is een van hun taken. Sommige mantelzorgers zijn bevoegd om verpleegkundige handelingen te verrichten; zoals bijvoorbeeld het geven van een dagelijkse insuline-injectie. Bij de persoonsverzorging komen de volgende taken aan bod:
– Wassen of helpen bij het douchen
– Helpen bij aan- en uitkleden
– Assisteren bij het eten
– Helpen bij het toiletbezoek
– Indien nodig verversen van incontinentiemateriaal
– Toezicht houden op medicatie
De taken zijn dus heel divers en het is dan ook logisch dat dit een zeer intensieve manier van verzorging is.

Vergoeding mantelzorger

Zoals eerder genoemd is mantelzorg een grote daad van naastenliefde. Voor het verlenen van de zorg krijgt de mantelzorger namelijk geen vergoeding. Als je zorgt voor iemand in je eigen huishouden, kun je wel gebruik maken van de belastingaftrek van zorgkosten. Hiervoor moet je zelf aangifte doen. Voor mantelzorgers die buitenshuis hun zorg verlenen, kan er een vergoeding komen vanuit het persoonsgebonden budget. Als de hulpbehoevende zo’n persoonsgebonden budget heeft, kan hij of zij vanuit dat budget een mantelzorger inhuren en betalen.

Ondersteuning door Sofitas

De dag van de mantelzorg is natuurlijk een prachtig initiatief om alle mantelzorgers in de schijnwerpers te zetten. Cliënten kunnen hun eigen verzorger hiervoor aanmelden, maar als mantelzorger kun je dit ook zelf doen. Op deze speciale dag worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Ben je zelf mantelzorger en heb je ook ná deze dag behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met de hulpverleners van Sofitas. Mantelzorg is emotioneel en intensief. Vooral als je een eigen familielid verzorgt die je achteruit ziet gaan, kunnen er verschillende gevoelens ontstaan. Deze lopen uiteen van verdriet, onmacht en angst tot kwaadheid en eenzaamheid. Onze hulpverleners kunnen jou hierbij ondersteunen. Vraag gerust vrijblijvend wat de mogelijkheden voor jou zijn. Want mantelzorgers blijven we keihard nodig hebben.

Waar

Heb jij ondersteuning nodig of ken jij iemand die ondersteuning nodig heeft? De gespecialiseerde begeleiding wordt aangeboden in Brabant;

Tilburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.

En in West Friesland;

Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

Wil jij graag ondersteuning? Neem dan direct contact op.

Clienten

Professionele ondersteuning en begeleiding! Ze zijn altijd goed bereikbaar voor een luisterend oor en goede praktische tips. Wij zijn enorm tevreden met de gespecialiseerde autisme begeleiding van Sofitas Zorg.

Benjamin

Begeleiding waar ik mijzelf thuis voel. Door de begeleiding heb ik bepaalde belangrijke vaardigheden aangeleerd die ik in het dagelijks leven zeker zal gebruiken.

Alexander

Als moeder heb ik de begeleiding voor mijn zoontje enorm fijn ervaren. Ik vond fijn dat er snel een ‘klik’ was en dat de professionals weten wat ze doen.

Simone