Zoek jij de juiste begeleiding op maat? Neem contact op.

Blog

jeugd Vriendschap

Help! Ik word gepest.

Help! Ik word gepest.

Week tegen pesten

De zomer is voorbij. Alle scholen zijn weer begonnen en meestal is iedereen daar toch wel weer tevreden mee. Structuur en regelmaat doen een mens nou eenmaal goed. Maar helaas zijn er ook kinderen die elke dag met buikpijn of zelfs huilend naar school gaan. Zij worden op school gepest of buitengesloten door hun klasgenootjes. Dit is niet alleen heel verdrietig voor het kind zelf, maar ook voor de ouders. Gelukkig wordt hier ieder jaar op school weer ruimschoots aandacht aan besteed door middel van de week tegen pesten.

Plagen of pesten?

Dit jaar start deze week op maandag 27 september. Scholen ontvangen tips om het pesten in de klas of buiten op het schoolplein te verminderen. Door Stichting School & Veiligheid wordt onder andere gratis lesmateriaal aangeboden. Het is belangrijk dat dit gevoelige onderwerp bespreekbaar gemaakt wordt onder kinderen. Het kan namelijk ook best lastig zijn. Want wanneer spreek je over pesten? Waar ligt de grens? Er is namelijk nogal een verschil tussen een beetje plagen en echt pesten. Als kinderen elkaar plagen, zijn ze min of meer gelijk aan elkaar. Er is geen duidelijke rolverdeling. De ene keer plaagt de een, de andere keer de ander. Plagen komt ook veel minder vaak voor en vaak is het gewoon heel onschuldig gedrag. Het is zelfs goed voor de ontwikkeling van een kind. Door elkaar te plagen, leren zij met meningsverschillen om te gaan. Niemand zal zich echt bedreigd voelen of er blijvende schade aan overhouden. Bij pesten is dit absoluut heel anders.

Bedreiging, eenzaamheid en verdriet

Pesten is heel oneerlijk. Er is altijd één kind het mikpunt. De pestkop is steeds sterker en wint altijd. Het slachtoffer is altijd zwakker en zal dan ook altijd verliezen. Dit pestgedrag kan uit veel factoren bestaan. Je kunt hierbij denken aan:
– Uitschelden
– Vernederen
– Achtervolgen
– Buitensluiten
– Kleineren
– Slaan
– Schoppen
Maar ook spullen stelen of kapot maken kan bij pestgedrag voorkomen. Het is zeer begrijpelijk dat een gepest kind hier enorm onder lijdt. Gevoelens van bedreiging, eenzaamheid en verdriet steken de kop op. Alle handelingen die een pestkop uitvoert, zijn enorm pijnlijk en kwetsend voor het kind. Vaak sluit zich ook nog eens een groepje kinderen bij de pestkop aan; de zogenaamde ‘meelopers’. Zodra deze situatie ontstaat, is school een zeer onveilige plek geworden voor het kind dat gepest wordt.

Professionele hulp bij pesten

Als ouders krijg je te maken met een zoon of dochter die heel onzeker en ongelukkig wordt. Soms durven zij het uit schaamte thuis niet te vertellen. Het is daarom belangrijk dat je goed op signalen van pestgedrag let. Als ouder wil je zo graag het pesten voorkomen, maar dat is geen eenvoudige opgave.

Bij pestgedrag kan Sofitas Zorg jou en je kind helpen. Met professionele hulpverleners kan jouw kind leren om weerbaarder te worden. Hoe kan je goed voor jezelf opkomen? Hoe ontwikkel je een positief zelfbeeld? Het kind staat centraal, maar ook de ouders krijgen handvatten aangereikt. Het is ons streven dat een kind lekker in zijn vel zit, blij en tevreden naar school gaat en pestkoppen de baas is. Alleen samen kunnen wij tot deze doelstelling komen.

Waar

Heb jij ondersteuning nodig of ken jij iemand die ondersteuning nodig heeft bij pestgedrag. De gespecialiseerde begeleiding bij pesten wordt aangeboden in Brabant;

Tilburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.

En in West Friesland;

Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

Wil jij graag ondersteuning? Neem dan direct contact op.

Clienten

Professionele ondersteuning en begeleiding! Ze zijn altijd goed bereikbaar voor een luisterend oor en goede praktische tips. Wij zijn enorm tevreden met de gespecialiseerde autisme begeleiding van Sofitas Zorg.

Benjamin

Begeleiding waar ik mijzelf thuis voel. Door de begeleiding heb ik bepaalde belangrijke vaardigheden aangeleerd die ik in het dagelijks leven zeker zal gebruiken.

Alexander

Als moeder heb ik de begeleiding voor mijn zoontje enorm fijn ervaren. Ik vond fijn dat er snel een ‘klik’ was en dat de professionals weten wat ze doen.

Simone
× Ik heb een vraag!