Zoek jij de juiste begeleiding op maat? boek een (gratis) gesprek

Blog

Gezondheid Netwerk Vriendschap

Hulp bij Slaapproblemen

Hulp bij Slaapproblemen

Hulp bij slapeloosheid

Maar liefst een kwart van de Nederlanders heeft last van slapeloosheid. En dat aantal blijft alleen maar groeien. Niet zo’n heel goede ontwikkeling, aangezien een gezonde nachtrust belangrijk is om overdag goed te kunnen functioneren. Tijdens het slapen krijgt jouw lichaam de kans om lichamelijk en geestelijk te herstellen. Bij een langere periode van slapeloosheid zal dit niet voldoende lukken en liggen lichamelijke en geestelijke ongemakken dan ook op de loer. Als je last van slapeloosheid hebt, kun je te maken hebben met de volgende problemen:
– Je komt heel moeilijk in slaap
– Je wordt ’s nachts meerdere keren wakker
– Je wordt ’s morgens veel te vroeg wakker en kunt niet meer verder slapen
Met heel veel pech heb je last van alle drie deze zaken. Het is dan zéker heel belangrijk wat aan jouw slaapprobleem te gaan doen. Op korte termijn houd je het wel vol, maar hoe langer het duurt hoe meer problemen dit gaat geven in je dagelijks leven. Zo lukt het minder goed om je te concentreren op je werk, ben je minder aardig tegen de mensen om je heen en ben je vatbaarder voor ziektes.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Maar hoeveel slaap heb je dan nodig? Deze vraag wordt vaak door mensen met slapeloosheid gesteld. Zij zijn heel erg gefocust op de klok en het behalen van een x-aantal uren slaap is een missie op zich geworden. Sowieso is dat zéker niet verstandig. Dit legt alleen maar een onnodige druk op je. Het is daarom goed om te weten dat het aantal uren slaap heel erg persoonlijk is. Geen mens is hetzelfde en waar de één met zes uur slaap prima functioneert, heeft de ander zeker acht uur nodig. Onthoud dat de kwaliteit van je slaap belangrijker is dan de hoeveelheid slaap. Als je vier tot vijf uren slaapt, heb je in principe de kernslaap behaald welke voldoende is voor fysiek en mentaal herstel. Toch voelen veel mensen zich na vier tot vijf uur slapen niet voldoende uitgerust. Maar dat komt toch echt door onze manier van leven. Dus zoek overdag meer rustmomenten en ontspanning. Hierdoor zal je hersenactiviteit vertragen en lukt het slapen beter.

Tips tegen slapeloosheid

Er zijn talloze tips tegen slapeloosheid. Belangrijk is dat je altijd kiest welke het beste bij jou passen. Probeer ze ook niet allemaal tegelijk en houd het vol. Twee avonden dat wijntje weglaten en de derde avond weer vrolijk opdrinken, zal niet veel resultaat geven. Iedere verandering dien je minimaal twee weken vol te houden. Pas dan gaat jouw lichaam eraan wennen. Hieronder zie je een overzicht van de meest belangrijke tips tegen slapeloosheid:
1- Ga iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op. Ook in het weekend. Wil je toch een beetje uitslapen? Blijf dan nooit langer liggen dan 1,5 uur na de tijd die je gewoonlijk opstaat.
2- Vermijd voor het slapengaan (het liefst twee uren) schermen zoals je mobiele telefoon, de televisie, een laptop of IPad.
3- Eet en drink ook twee uur voor het slapengaan niet of nauwelijks. Doe je dit wel dan komt er nog een spijsvertering op gang als jij in je bed gaat liggen. Bij erge trek kun je kiezen voor lichte en gezonde snacks.
4- Zorg voor een donkere slaapkamer. Gebruik eventueel verduisteringsgordijnen.
5- Breng overdag tijd door in de buitenlucht.
6- Vermijd alcohol en cafeïne zeker zo’n zes tot acht uur voor het slapengaan.
7- Kies bewust een aantal rustmomenten op de dag. Doe even niets. Staar voor je uit, drink een kopje thee of lees een luchtig tijdschrift.
8- Doe voor het slapengaan wat yoga- of ademhalingsoefeningen.

Zorgen slapeloosheid delen

Het is belangrijk dat je je zorgen deelt met je naasten. Vertel dus over je slaapprobleem. Maar wees op je hoede. Doe het niet te vaak of te veel. Je geeft het probleem zo alleen maar aandacht en daardoor blijft het bestaan. Merk je dat psychische klachten de oorzaak zijn van jouw slapeloosheid? Overweeg dan professionele hulp in te schakelen. De zorgmedewerkers van Sofitas helpen jou graag met jouw probleem zodat slapen straks weer vanzelf gaat. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Waar?

Heb jij ondersteuning nodig of ken jij iemand die ondersteuning nodig heeft? De gespecialiseerde begeleiding wordt aangeboden in Brabant;

Tilburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.

En in West Friesland;

Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

Wil jij graag ondersteuning? Neem dan direct contact op.

Clienten

Professionele ondersteuning en begeleiding! Ze zijn altijd goed bereikbaar voor een luisterend oor en goede praktische tips. Wij zijn enorm tevreden met de gespecialiseerde autisme begeleiding van Sofitas Zorg.

Benjamin

Begeleiding waar ik mijzelf thuis voel. Door de begeleiding heb ik bepaalde belangrijke vaardigheden aangeleerd die ik in het dagelijks leven zeker zal gebruiken.

Alexander

Als moeder heb ik de begeleiding voor mijn zoontje enorm fijn ervaren. Ik vond fijn dat er snel een ‘klik’ was en dat de professionals weten wat ze doen.

Simone