Zoek jij de juiste begeleiding op maat? boek een (gratis) gesprek

Blog

Vriendschap

Vriendschap

Vriendschap

Vriendschap is er ook voor jou!

Vrijdag 30 juli is een bijzondere dag. Dan is het namelijk internationale vriendschapsdag. Als je zelf een goede vriend hebt, weet je hoe belangrijk vriendschap is. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, welke afkomst je hebt, welk geloof of welke seksuele voorkeur; ieder mens heeft behoefte aan vriendschap. Door de verbinding met één of meerdere vrienden voel je je gelukkiger, ontstaat blijdschap en krijg je energie. Maar je kunt bij een goede vriend ook terecht voor steun en troost.

Eenzame gevoelens

Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen vinden het lastig om vrienden te maken. Hierdoor voelen zij zich vaak eenzaam. Een goede vriend is belangrijk in het leven en als je die niet hebt, kan dat eenzame gevoel een depressie aanwakkeren. Herken jij dit ook? Om je heen zie je alleen maar mensen die het gezellig hebben met elkaar, maar jou lukt het niet om een hechte vriendschap op te bouwen. Schaam je daar vooral niet voor, het overkomt veel meer mensen. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen. En lukt dat niet alleen? Dan is er altijd professionele hulp. Ook voor jou!

Waarom een vriendschap sluiten niet lukt

Probeer eerst eens bij jezelf na te gaan waarom het niet lukt om vrienden te maken. Ben je te druk? Of heb je misschien niet genoeg zelfvertrouwen? Mensen die heel druk zijn, verwaarlozen vaak hun sociale leven. Zonde, want vrienden die gelukkig zijn kunnen ook een stukje bijdragen aan jouw geluk. Je zult merken dat jouw humeur verbetert en je de druk van alledag daardoor beter aankunt. Juist als je een druk leven hebt, is het dus belangrijk om ook tijd te maken voor het sluiten en onderhouden van vriendschappen.
Als je weinig zelfvertrouwen hebt, is het sluiten van vriendschappen soms best lastig. Maar ook voor mensen met autisme of add kan het een hele uitdaging zijn. Het kan zijn dat je het eng vindt om iemand aan te spreken. Of niet goed weet waar je over moet praten. Bedenk goed dat als jij eenmaal een vriend hebt gevonden die bij jou past, dit allemaal vanzelf gaat. Ga daarom met jezelf aan de slag. Zorg voor meer zelfvertrouwen en oefen situaties waarin jij een nieuwe vriendschap start. Bedenk waar je jouw nieuwe vriend voor kunt uitnodigen of stel je voor dat jullie samen een telefoongesprek voeren.

Een echte vriend is er altijd

Als je eenmaal de juiste vriend hebt gevonden, ontdek je al snel hoe fijn en waardevol dat is. Met een echte vriend kun je lachen en huilen. Hij of zij zal niet oordelen en jou altijd in je waarde laten. Vrienden kunnen elkaar helpen, elkaar aan het lachen maken en geven elkaar energie. In elkaars nabijheid zijn, zal jou een prettig gevoel geven. Een vriendschap kan jouw leven kleur geven en dan maakt het niets uit of jullie elkaar elke dag zien, een paar keer in de maand of misschien minder. In een vriendschap staat kwaliteit altijd boven kwantiteit. Weten van elkaar dat je er bent, dat is wat vriendschap is. En is jouw vriend of ben jij zelf eens chagrijnig of moe? Vallen er dan stiltes en is dat oké? Dan weet je helemaal dat het goed zit! Want echte vrienden zijn er altijd voor elkaar; in goede en in slechte tijden.

Clienten

Professionele ondersteuning en begeleiding! Ze zijn altijd goed bereikbaar voor een luisterend oor en goede praktische tips. Wij zijn enorm tevreden met de gespecialiseerde autisme begeleiding van Sofitas Zorg.

Benjamin

Begeleiding waar ik mijzelf thuis voel. Door de begeleiding heb ik bepaalde belangrijke vaardigheden aangeleerd die ik in het dagelijks leven zeker zal gebruiken.

Alexander

Als moeder heb ik de begeleiding voor mijn zoontje enorm fijn ervaren. Ik vond fijn dat er snel een ‘klik’ was en dat de professionals weten wat ze doen.

Simone